Centrale verwarming


"De radiator blijft ook na het ontluchten koud"


Het binnenwerk van oudere radiatorthermostaten kunnen geblokkeerd raken. Als de radiatorthermostaat voor lange tijd niet is gebruikt, kan het materiaal in het water zich afzetten op de spindel van de radiatorafsluiter, waardoor deze kan blijven vast zitten. Nieuwe radiatorthermostaten hebben hier geen last van doordat er moderne kunststof materialen en speciale voorzieningen worden toegepast.Om het probleem op te lossen moet de sensor van de radiatorthermostaat worden verwijderd. Wanneer de sensor van de radiatorthermostaat is verwijderd drukt u zachtjes de spindel (pinnetje) die uit de radiatorafsluiter steekt naar binnen (nooit trekken!). De spindel moet 2 à 3 mm kunnen bewegen, anders zit die vast. Om dit op te lossen, kunt u proberen zachtjes tegen de zijkant te slaan. In de meeste gevallen wordt hiermee de spindel weer vrij gemaakt, Wanneer de spindel weer vrij beweegt, kunt u de sensor weer terugplaatsen.

Wanneer het bovenstaande niet werkt, kunt u het beste contact met ons opnemen.

"De radiator blijft warm terwijl de ingestelde temperatuur al is bereikt."

Om de waterstroom door de radiator af te sluiten bevat het binnenwerk van de radiatorafsluiter een rubberen kegel en een klepzitting. Het kan voorkomen dat vervuiling van de cv-installatie zich tussen de kegel en zitting ophoopt. Ook kan het zijn dat in het rubber van de kegel metaaldeeltjes van de installatiewerkzaamheden blijven steken. De radiatorthermostaat wil, als de ingestelde temperatuur is bereikt, afsluiten maar dat is door de vervuiling onmogelijk. De radiator blijft in dat geval warm aanvoelen

Om dit probleem op te lossen is het raadzaam om contact met ons op te nemen

"Het bovenste gedeelte van de radiator blijft koud"

De cv-installatie zou alleen water moeten bevatten. In de praktijk komt er echter in de meeste gevallen heel langzaam lucht in de installatie terecht. Lucht is lichter dan water en trekt daarom naar boven. Als er lucht in een radiator zit betekent dit dat daar geen warm water kan bevinden en dus geen warmte kan afgeven. Het bovenste gedeelte van de radiator blijft dan koud.

Om dit probleem op te lossen dient de radiator en eigenlijk de hele cv-installatie te worden ontlucht en indien nodig bijgevuld

"Het onderste gedeelte van de radiator blijft koud / de radiator is lauw"

De gewenste kamertemperatuur is bijna bereikt en de radiatorthermostaat laat daarom slechts een beperkte hoeveelheid water door de radiator stromen. Dit water koelt snel af waardoor de radiator slechts voor een deel warm wordt.

"Hoe kan ik mijn cv resetten"

Dit kunt u terug vinden in de handleiding van uw cv-ketel

"Hoe werkt mijn kamerthermostaat in combinatie met een buitenvoeler? (De Erven te Pijnacker)"

Door onder andere de oriëntatie van de woning is de warmtevraag in de woonkamer niet representatief voor de warmtevraag in de overige ruimten van de woning. Indien er warmte gevraagd wordt in bijvoorbeeld de slaapkamer, zal bij een 'conventionele' verwarmingsinstallatie, met een kamerthermostaat in de woonkamer, het cv-toestel niet aanslaan als in de woonkamer de ruimtetemperatuur hoger is dan de ingestelde temperatuur op de kamerthermostaat. De slaapkamers blijven dus koud zolang het cv-toestel niet geactiveerd wordt door de ingestelde temperatuur op de kamerthermostaat in de woonkamer hoger af te stellen (hoger dan de heersende temperatuur in de woonkamer).

De verwarmingsinstallatie in uw woning voldoet aan de publicatie GIW / ISSO 2007. Overeenkomstig deze voorschriften zijn alle plaatradiatoren in de woning voorzien van een thermostatische radiatorkraan en is er een buitenvoeler aan het cv-toestel gekoppeld. In de woonkamer is geen kamerthermostaat aangebracht.

De buitenvoeler registreert de buitentemperatuur en stelt de zogenaamde stooklijn van het cv-toestel af. De stooklijn is de temperatuur van het water in het verwarmingssysteem. Bij de installatie van het cv-toestel wordt de stooklijn ingeregeld. Een hoge stooklijn van bijvoorbeeld 70°C voor de (koude) winterperiode en een lage stooklijn van bijvoorbeeld 30°C voor de (warme) zomerperiode. Het cv-toestel zorgt ervoor dat het water in het verwarmingssysteem altijd op de ingeregelde temperatuur is. Onafhankelijk van de heersende ruimtetemperatuur in de woonkamer kan hierdoor op elk willekeurig moment met de thermostatische radiatorkraan warmte worden gevraagd in bijvoorbeeld de slaapkamer.

Er bestaat de mogelijkheid om de verwarmingsinstallatie in uw woning te laten voorzien van een Honeywell klokthermostaat, type Chronotherm IV. De programmeerbare klokthermostaat wordt in de woonkamer aangebracht. Op de door u ingevoerde tijden van de dag regelt de klokthermostaat welke vooraf ingeregelde stooklijn het cv-toestel aanhoudt. In een (koude) winterperiode kan u dus overdag, als er niemand thuis is, de temperatuur van het water in het verwarmingssysteem op de lage stooklijn afregelen. Door de gewenste lage stooklijn zal het cv-toestel minder frequent aanslaan om het water in het verwarmingssysteem op temperatuur te houden. Indien in de slaapkamer warmte gevraagd wordt zal het langer duren eer deze ruimte op temperatuur is. Immers de temperatuur van het water dat in de paneelradiatoren stroomt, is door de klokthermostaat lager afgeregeld. De klokthermostaat registreert niet de ruimtetemperatuur in de woonkamer. De warmtevraag in de woonkamer wordt ook met behulp van de thermostatische radiatorkranen geregeld.

Indien u gebruik wilt maken van de bovenstaande mogelijkheid, kunt u dit bij ons aanvragen. Ook kunt u dit natuurlijk zelf doen. Wel willen wij u erop wijzen dat dit goed dient te gebeuren, anders kunnen wij helaas geen garantie geven op de verwarmingsinstallatie.

"Mijn cv-ketel geeft een storing aan"


 1. Brandt de waakvlam? (bij een oude ketel)
 2. Staat de gaskraan open?
 3. Zit de stekker in het stopcontact?
 4. Staat er spanning op het stopcontact?
 5. Staan de knoppen van de radiatoren open?
 6. Staat de thermostaat goed ingesteld?
 7. Indien uw ketel een resetknop heeft, ketel resetten.
 8. Is de waterdruk van de ketel tussen de 1,5 en 2 bar. 
  Mocht dit niet zo zijn, dan dient u de installatie bij te vullen en eventueel te ontluchten.
 9. Maakt uw cv-installatie een borrelend geluid?
  Dan dient u de cv-installatie te ontluchten en eventueel bij te vullen.
 10. Indien bovenstaande punten niet van toepassing zijn, dient u contact op te nemen met Van Duin. Graag willen wij dan de eventuele storingscode weten.
"Mijn cv-ketel heeft lekkage"

Komt het water buiten de ketel vandaan, dan kan het zo zijn dat de siphon van de cv-ketel verstopt zit. Dit kunt u zelf verhelpen door de siphon onder de kraan goed schoon te maken.

Indien het water uit de cv-ketel loopt dient u contact met ons op te nemen.

"Mijn gasverbruik is zo hoog (nieuwbouw-woning)"

Het gasverbruik bij nieuwbouw woningen is het eerste jaar hoger, dit komt door het 'bouwvocht' (dit zit in de muren, vloeren en plafonds). Het is dan ook belangrijk om het eerste jaar goed te ventileren. Na het eerste jaar zal het gasverbruik aanmerkelijk dalen.

"Ontluchten en bijvullen cv-installatie"

Klik hier voor een instructie-filmpje

"Waar kan ik de waterdruk van de cv-installatie aflezen?"

Dit kunt u op de cv-ketel zelf aflezen, in de handleiding van de cv-ketel kunt u vinden waar op de ketel u dit kunt aflezen.

Het kan ook zo zijn dat u een bijpassende kamerthermostaat heeft, heel vaak kunt u ook hier de waterdruk van de cv-installatie aflezen.

 

Van Duin Bureau voor Warmtetechniek | info@vanduin-cv.nl