Mechanische ventilatie


"Hoe zit het met het reinigen en het vervangen van de filters in de WTW? "

Het is raadzaam uw filters uit uw balansventilatiesysteem elk half jaar te vervangen en tussendoor te reinigen.  Bij een nieuw huis is het goed om de filters de eerste tijd regelmatig te reinigen of te verwisselen omdat de filters door het bouwstof eerder vervuilen.

"Kan ik een wasemkap aansluiten op het ventilatiesysteem?"

Op een ventilatiesysteem kan geen normale wasemkap aangesloten worden. Motorloze wasemkappen kunnen wel op het ventilatiesysteem aangesloten worden.

"Mogen de ramen in een huis met WTW open?"

Ja, dat mag wel, maar dat hoeft niet. De WTW zorgt voor continue ventilatie.
In de zomer kan het aangenaam zijn om extra te ventileren en kunt u uw ramen open zetten. Wanneer u in de winter uw ramen open zet, kost dit extra energie en gaat de werking van de WTW verloren.

"Wanneer moet ik in welke stand ventileren?"

Als er een WTW in uw huis is geïnstalleerd dan vindt u vaak in de keuken een drie standenschakelaar, hiermee regelt u de hoeveelheid ventilatie in uw woning. Als er een motorloze wasemkap is geïnstalleerd in de keuken, dan kunt u hiermee de ventilatie inschakelen.

De drie standen te kiezen standen zijn als volgt:
Stand 1: laag. Bij afwezigheid.
Stand 2: midden. Overdag bij aanwezigheid van één of meerdere personen (geen koken of douchen).
Stand 3: hoog. Deze stand wordt gebruikt tijdens het koken, douchen of baden, zodat vocht en kookluchtjes zo optimaal mogelijk afgevoerd worden.

Tip: laat de ventilator na het koken, douchen en baden nog 15 tot 30 minuten op de hoge stand staan, zodat alle waterdamp afgevoerd is. Dat is beter voor uw comfort en uw gezondheid. Zet het ventilatiesysteem nooit uit!

"Wat doet een WTW-unit?"

Afzuigen.

"Wat kan er gedaan worden tegen het geluid?"

Geluid is erg afhankelijk van de plaats waar de WTW geïnstalleerd is. Wanneer de WTW in een opstelruimte staat, geeft dat minder geluid als wanneer hij bijvoorbeeld boven een trapgat hangt. Indien mogelijk kunt u zelf de plaats waar uw unit staat aftimmeren of dit laten doen, uiteraard dient de WTW-unit bereikbaar te blijven. Geluid kan ook bij de ventielen (de ronde roosters in de plafonds) vandaan komen. Wij kunnen dan kijken of het systeem wel goed ingeregeld is.
Een andere oorzaak van geluid kan zijn dat de filters zijn vervuild. Het schoonhouden van de filters, voorkomt geluidsoverlast. Wanneer u nog steeds last heeft van geluid, kunt u contact opnemen met ons.


Van Duin Bureau voor Warmtetechniek | info@vanduin-cv.nl